Apelsinmoussetårtan gjorde jag första gången för ganska länge sedan, den uppskattades så tillvida att någon i sällskapet trodde den var köpt. Det måste man ju ta som en komplimang eftersom konditorier trots allt försörjer sig på att göra sånt här och är rätt bra på det, även en dålig dag! Det här är ett av de recept som är anledningen till varför den här sidan finns. Jag var väldigt nära att tappa bort receptet helt, eftersom jag inte minns var jag såg det första gången eller var jag hade anteckningarna. Tillslut hittade jag anvisningarna i min träningsdagbok av alla ställen! Kanske inte det första stället man letar efter tårtrecept, men nu har jag äntligen fått in det i samlingen och slipper klia mig i huvudet igen.

En vacker och god tårta i flera lager, mörk och ljuvlig choklad i botten och söt och len apelsin ovanpå.
Apelsinmoussetårta
En vacker och god tårta i flera lager, mörk och ljuvlig choklad i botten och söt och len apelsin ovanpå.
Portioner Tillagningstid
10bitar 6timmar
Portioner
10bitar
Tillagningstid
6timmar
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: bitar
Ingredienser
Portioner: bitar
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
    Botten
    1. Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare. Blanda ner kakao, ägg och hackad choklad.
    2. Häll smeten i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter), gärna med ett bakplåtspapper fastklämt i botten. Grädda på nedersta falsen 15-20 min. Låt svalna.
    Mousse
    1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa gulor och socker. Blanda ner kesella.
    2. Häll apelsinsaften i en liten kastrull. Ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter. Låt svalna och blanda sedan ner blandningen i äggvispet. Vispa grädden och vänd ner den. Fördela moussen över den kalla bottnen. Ställ i kyl ett par timmar tills den stelnar.
    Gelé
    1. Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 min. Blanda apelsinsaft och socker i en liten kastrull. Ta upp och lägg i gelatinbladen. Värm tills de smälter. Låt svalna.
    2. Skär bort skalet från apelsinerna. Skiva och halvera dem eventuellt. Garnera tårtan med apelsinbitarna och skeda över apelsinsaft. Ställ in i kylen ytterligare någon timme för att stelna.
    3. Utan garnering går det utmärkt att frysa tårtan. I kylskåp kan den stå helt färdig ett par dagar. Tårtan blir lättare att skära om apelsinskivorna till garneringen halveras.