Äppelmust är extremt enkelt att göra, det enda som krävs är en väldigt stor burk och tålamod. Från det att du börjar göra musten så tillkommer nämligen en veckas väntetid med en stor burk vars innehåll påminner om en galen professors vegetariska experimentburk. Resultatet går det däremot inte att argumentera mot – en äppelmust med väldigt rund och mild smak.

Äppelmusten kommer extra mycket till sin rätt om du värmer upp den före servering, och kasta gärna ner en kanelstång vid uppvärmningen för extra smak. Mängden socker i receptet till stor del ett riktmärke, beroende på hur söt du vill ha musten, och hur söta äpplena är, kan du vilja korrigera sockermängden. Om du däremot vill ha lite mer syra kan du blanda ner ett kryddmått askorbinsyra medan du låter musten sjuda innan den hälls på flaskor.

Äppelmust
En mild äppelmust som vinner på att serveras varm.
Äppelmust
En mild äppelmust som vinner på att serveras varm.
Portioner Tillagningstid
3liter 1vecka
Portioner
3liter
Tillagningstid
1vecka
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: liter
Ingredienser
Portioner: liter
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Häll kallt vatten i en stor glasburk eller liknande med stor öppning och lock. Tillsätt vinsyra och natriumbensoat, och rör om ordentligt.
  2. Skölj och dela äpplena i klyftor, och de behöver inte skalas eller kärnas ur.
  3. Lägger ner äppelklyftorna i vattnet och rör om ordentligt.
  4. Förslut burken och låt den stå i en vecka, men rör om i burken 1-2 gånger varje dag.
  5. Efter en vecka silar du musten, mäter den och häller upp i en kastrull. Koka upp musten och tillsätt 1 deciliter socker per liter avrunnen must och rör om. Låt blandningen sjuda ett par minuter så att allt socker har lösts upp ordentligt. Häll upp i rena flaskor och förvara mörkt och svalt.