Om du lever i villfarelsen att likör är något sötsliskigt, då har du inte smakat den här aronialikören. Sprängfylld med smak, och med en kombination av sötma från sirapen, beskan från aroniabären och “zinget” från alkoholen. Det är vanligt att ta en likör till kaffet eller kanske en dessert, men smaken på den här gör den till något av en ensamvarg som avnjuts bäst på egen hand.

Det går att använda många olika typer av alkohol till det här receptet, till exempel olika typer av vodka och brännvin. Anledningen till att jag har valt ett okryddat brännvin är att jag vill att ”mina” smaker ska stå för smaksättningen, utan att någon kryddning i alkoholen ska distrahera. Dessutom är smaken av aronia så pass stark att fler smaker bara skulle åstadkomma en väldigt spretig smakpalett, i stället för att låta aronian klara sig själv.

Aronialikör
Djupt rubinröd aronialikör, och med lika mycket smak som färg.
Aronialikör
Djupt rubinröd aronialikör, och med lika mycket smak som färg.
Portioner Tillagningstid
6dl 8-12veckor
Portioner
6dl
Tillagningstid
8-12veckor
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: dl
Ingredienser
Portioner: dl
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Lägg aroniabären i en rengjord glasburk och häll över alkoholen.
  2. Förslut burken och låt burken stå i 4-6 veckor, men glöm inte att skaka den då och då.
  3. Sila blandningen till en glasskål och rör ner sirapen i vätskan. Häll upp på flaskor och förslut dem ordentligt.
  4. Låt flaskorna stå mörkt i minst 4-6 veckor före servering.