Aroniasylt har, i likhet med det mesta som innehåller aronia, en färg som nästan får den att verka konstgjord. Det är ju inte speciellt överraskande att bäret en gång i tiden användes för att färga tyger.

I det här receptet har jag på sätt och vis tagit en genväg, då jag använder mig av aroniasaft som jag gjort på förhand och frusit in. Eftersom jag med flit har använt väldigt lite socker i den saften, just för sådana här ändamål, är det hur smidigt som helst att ta fram färdiga deciliterblock från frysen och tina på lägsta möjliga värme på spisen. Receptet på aroniasaften hittar du här.

Tänk på att sylten, i det här utförandet, inte på något sätt kan kallas för söt. Ganska långt därifrån, faktiskt. Om du vill göra sylten sötare är det bara att hälla i socker, men använd i så fall vanligt socker – för mycket syltsocker kan få sylten att börja likna marmelad.

Aroniasylt
Den djupröda, nästan blåsvarta, färgen blir en färgklick på tallriken.
Aroniasylt
Den djupröda, nästan blåsvarta, färgen blir en färgklick på tallriken.
Portioner Tillagningstid
0,75liter 30minuter
Portioner
0,75liter
Tillagningstid
30minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: liter
Ingredienser
Portioner: liter
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Häll ner aroniasaften i en kastrull och spä ut den med vatten.
  2. Värm saften tills den börjar sjuda.
  3. Häll ner syltsocker och salt under omröring. Låt sjuda i fem minuter. Glöm inte att röda om så att allt socker löser sig.
  4. Skumma av sylten och häll ner i burkar. Ställ burkarna svalt och mörkt tills innehållet har stelnat till syltkonsistens.