Köttfärslimpa är antagligen ett av de där recepten som finns i var mans hem i olika versioner. En del serverar den med löksås, andra med brunsås. Många vill ha kokt potatis, men jag föredrar potatismos. Men så är jag inte en stor älskare av såser heller. Fast lingonsylten är, i mina ögon, nödvändig. Annars är maträtten inte komplett.

Vill jag lyxa till det krossar jag färska lingon i lite socker och färskriven pepparrot. Då kräver köttfärslimpan lite mer kryddning än det bjuds i det här receptet, men man får smaka sig fram till vad som fungerar bäst för de egna smaklökarna. Tillbehören är inte enbart där för att vara vackra. En rätt kokad broccoli är en ljuvlighet i sig, men de späda buketterna ska inte koka mer än en minut. Sen är de klara att ätas, då har de fortfarande sin spänst och fräschör kvar. Det finns inget sorgligare eller mer smaklöst än överkokt broccoli. Om portionerna verkar lite väl tilltagna kan det bero på att det är så mycket som går åt i verkligheten.

Saftig, underbar. Klassisk.

Baconlindad köttfärslimpa

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 800 g köttfärs
  • 2 dl ströbröd
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 st ägg
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 msk kryddpeppar
  • 1 msk grillkrydda
  • 140 g bacon extrarökt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Blanda ströbrödet med kryddorna, grädden och ägget. Låt svälla lite. Smaka av redan nu så att du känner om nivån på kryddningen är sådan som du vill ha den.
  • Blanda ner köttfärsen. Smöra en form och lägg ner köttfärsen, forma den till en limpa.
  • Klipp baconpaketet på mitten och täck limpan med baconskivor. Det går att mönstra lite snyggt om man vill.
  • Sätt in köttfärslimpan mitt i ugnen i 45 minuter. Ta ut den och låt den vila ett par minuter innan du börjar skära i den.