Bakad potatis med fetaost och rökt skinka

Ibland har man tur när man botaniserar i delikatessdisken, den lokala handlaren hade Jokkmokkskinka hemma. Det är inte den billigaste skinkan man kan köpa, men å andra sidan kan den mycket väl vara en av de godaste. Det är potent röksmak på skinkan, riktig rök istället för rökaromer och det gör hela skillnaden i både smak och pris. Det är värt det.

Intensivt smakrik röra i en het, ugnsbakad potatis.

Bakad potatis med fetaost och rökt skinka

Måltid: Huvudrätt
Kök: Okänt
Tillagningstid 1 timme 10 minuter
Portioner 2 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 800 g potatis tvättad, borstad bakpotatis
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl fetaost
  • 150 g skinka rökt
  • 4 blad basilika färsk
  • 8 st körsbärstomater

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och borsta potatisen. Skär ett kryss i skalet, det kommer att bli ingångshålet sedan när potatisen är klar.
  • Lägg dem på ugnsgallret och baka dem tills de blir mjuka, 45-60 minuter för små bakpotatisar och längre tid om de är större. Eller: tillaga potatisarna i mikrovågsugnen i cirka 15 minuter på maxeffekt.
  • Blanda crème fraiche, fetaost och skinka till en kall röra.
  • Ta ut potatisen när den är mjuk inuti och vik försiktigt upp flikarna från krysset du gjorde. Lägg frikostigt med kall röra i öppningen och servera med färsk basilika och små fina tomater.

Rulla till toppen