Bakad potatis med parmesan och basturökt skinka

Bakad potatis är en utmärkt lunch och går fort att göra i mikrovågsugnen. Vanlig ugn går precis lika bra, men räkna med att de stora bakpotatisarna tar en bra bit över en timma att få färdiga. Hur lång tid det tar beror på hur stora potatisarna är, från en timma ungefär till över en och en halv timma har jag fått vänta så storleken har verkligen stor betydelse.

Intensivt smakrik röra i en het, ugnsbakad potatis.

Bakad potatis med parmesan och basturökt skinka

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 10 minuter
Kalorier: 483kcal
Portioner 2 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 800 g potatis tvättad, borstad bakpotatis
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl Parmesan
  • 60 g skinka basturökt
  • 3 blad basilika färsk

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och borsta potatisen. Skär ett kryss i skalet, det kommer att bli ingångshålet sedan när potatisen är klar.
  • Lägg dem på ugnsgallret och baka dem tills de blir mjuka, 45-60 minuter för små bakpotatisar och längre tid om de är större. Eller: tillaga potatisarna i mikrovågsugnen i cirka 15 minuter på maxeffekt.
  • Blanda crème fraiche, parmesan, skinka och basilikablad till en kall röra.
  • Ta ut potatisen när den är mjuk inuti och vik försiktigt upp flikarna från krysset du gjorde. Lägg frikostigt med kall röra i öppningen och servera direkt.

Nutrition

Kalorier: 483kcal | Carbohydrates: 78g | Protein: 24g | Fat: 9g | Mättat fett: 5g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 2g | Kolesterol: 27mg | Natrium: 625mg | Kalium: 1813mg | Fiber: 9g | Socker: 10g | Vitamin A: 50IU | Vitamin C: 108.1mg | Kalcium: 170mg | Järn: 3.8mg

Rulla till toppen