Jordgubbar och rabarber passar ovanligt bra ihop, och svarta vinbär gifter sig bra med dem båda. Frasigt smul med havre och lite socker sätter pricken över i:et. En somrig paj som görs bäst på färska bär. Om du använder frysta bär, se till att de tinat och runnit av först annars blir pajen väldigt slaskig.

En paj full med sommar.

Bärpaj

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 4 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

fyllning

  • 250 g jordgubbar
  • 200 g rabarber
  • 180 g svarta vinbär
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 msk socker

Smuldeg

  • 100 g smör
  • 3 msk socker
  • 1,5 dl mjöl
  • 1,5 dl havregryn

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225 grader. Snoppa och skiva jordgubbarna. Skär späda rabarberstjälklar i små bitar. Blanda alla bär med socker och potatismjöl.
  • Hacka ner rumsvarmt smör i mjölet. Blanda i havregrynen och sockret. Finfördela med gaffel till en smulig massa.
  • Blanda bär och smul i en paj och grädda i ugnen i 15-20 minuter, tills pajen fått fin färg och rabarbern är mjuk.
  • Servera med vaniljsås.