Den här glassen är lätt att göra, och det enda den kräver är lite tid i frysen när du vispat klart. Beroende på vilka skålar du använder och vilken frys du har kan det ta allt från 2 till 4 timmar att få lagom krämig glass. Spara några bär vid sidan av om du vill ha hela bär i glassen, eller mixa samtliga bär lite mindre än jag gjorde. Två vanliga brödformar går utmärkt som glassbehållare, om du inte hade tänkt frysa in glassen i praktiska portionsskålar redo att plockas fram när det är dags att äta.

Mycket smak, få ingredienser. Som en glass ska vara.

Blåbärsglass

Måltid: Efterrätt
Kök: Italien
Tillagningstid 10 minuter
Portioner 1 L
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 burk kondenserad mjölk sötad
  • 450 g blåbär frysta

Instruktioner

  • Vispa grädden lite fastare än lättvispat. Häll i den kondenserade mjölken, fortsätt vispa. Detta moment görs bäst i matberedare som vispar i jämn och stadig takt med ballongvispen, men är du fena på att vispa för hand är det bara att köra!
  • Lägg de frusna blåbären i matberedaren och mixa till "blåbärsgrus", bären är frusna en stund efter att du mixat dem men tinar jättefort så vänd ner dem i gräddblandningen så snart du kan.
  • Skeda upp 6 dl, eller så mycket som just din glassmaskin klarar, och frys in. Eller häll upp i brödformar och frys in i frysen, den behöver stå minst 5 timmar för att bli lagom fast och fin.
  • Servera som efterrätt, antingen med krossad choklad, färsk frukt eller på våfflor.