Blomkål är otroligt nyttigt, kålväxter har används som läkemedel mot alla möjliga krämpor i ett par tusen år. Just blomkålen anses minska risken för prostatacancer, lungcancer och grå starr, förutom att den innehåller stora mängder c-vitamin. Om du hittar blomkål i andra färger än vit kan du göra färgglatt mos med höga halter av betakaroten och andra nyttigheter. De färgglada sorterna är gamla arter som funnits länge, de är inte färgade eller genmanipulerade på annat vis än att de odlats i några hundra år, bland annat utanför Trelleborg i Skåne.

Blomkålsmos
Det är inte bara nyttigt, utan gott också.
Blomkålsmos
Det är inte bara nyttigt, utan gott också.
Portioner Tillagningstid
5portioner 30min
Portioner
5portioner
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skär bort stocken och bladen. Koka buketterna i lättsaltat vatten. Låt dem inte koka för länge, moset blir vattnigt om blomkålen blir överkokad.
  2. Mosa blomkålen med en liten klick smör, antingen med en mosstamp eller med stavmixer.
  3. Servera till t ex rödbetsbiffar för en helvegetarisk rätt.