Blomkål är otroligt nyttigt, kålväxter har används som läkemedel mot alla möjliga krämpor i ett par tusen år. Just blomkålen anses minska risken för prostatacancer, lungcancer och grå starr, förutom att den innehåller stora mängder c-vitamin. Om du hittar blomkål i andra färger än vit kan du göra färgglatt mos med höga halter av betakaroten och andra nyttigheter. De färgglada sorterna är gamla arter som funnits länge, de är inte färgade eller genmanipulerade på annat vis än att de odlats i några hundra år, bland annat utanför Trelleborg i Skåne.

Smaksätt det gärna med lite parmesan, zest från citron eller bladkryddor.
Blomkålsmos
Smaksätt det gärna med lite parmesan, zest från citron eller bladkryddor.
Portioner Tillagningstid
4portioner 20min
Portioner
4portioner
Tillagningstid
20min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skär bort stocken och bladen. Koka buketterna i lättsaltat vatten. Låt dem inte koka för länge, moset blir vattnigt om blomkålen blir överkokad. Häll av noga, du vill inte ha en massa överblivet vatten i din blomkål.
  2. Mosa blomkålen med smör, grädde, äggula och smaksättning, antingen med en mosstamp, matberedare eller med stavmixer. Smaka av under tiden.
  3. Servera till t ex rödbetsbiffar för en helvegetarisk rätt.