Burgundisk köttgryta

Den här rätten tillhör en av de klassiska rätterna när vi pratar fransk husmanskost. Rätten har enkla rötter, den kommer från det franska bondesamhället, men har sedan dess lyfts till att anses vara haute cuisine (fin kokkonst, eller högsta kokkonsten). Troligen har bruket att vinkoka köttet långsamt under lång tid uppstått eftersom man velat tillaga kött som annars varit för segt för att äta.

Burgundisk köttgryta
Ge koket tid så får du en mustig, smakrik köttgryta.
Burgundisk köttgryta
Ge koket tid så får du en mustig, smakrik köttgryta.
Portioner Tillagningstid
5portioner 2timmar
Portioner
5portioner
Tillagningstid
2timmar
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skär ren högreven och dela den i stora kuber. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det med matfett i en stekgryta.
  2. Strimla baconet och fräs det i grytan, tillsätt sedan morötter och lök. Låt fräsa i 4-5 minuter.
  3. Späd med vin och buljong, eller fonden om du använder det. Tillsätt timjan, tomatpuré och eventuellt lite vatten efter behov.
  4. Låt puttra i ungefär 1,5 timma, eller tills köttet är klart. Red av med lite maizena och smaka av med salt och peppar. Klipp ner persiljan i grytan strax före servering, men spara några kvistar till garneringen. Behöver grytan mer syra kan du med fördel använda en liten skvätt rödvinsvinäger, bara någon matsked, för att ytterligare höja syran.