Efter att ha suttit och dreglat över jambalaya fick det bli ett experiment med smaker ur det creolska köket, men med råvaror jag hade hemma. Det går inte att kalla den jambalaya, även om inspirationen kommer därifrån. I en jambalaya ska det enligt traditionen vara selleri, paprika och lök, förutom kyckling, någon slags smakrik korv och räkor. Historiskt påstås det att jambalayan växte fram när den spanska delen av populationen försökte göra paella, fast utan tillgång till de ingredienser som en paella normalt kräver. En viktig skillnad mellan jambalaya och andra creolska röror och grytor är att riset egentligen ska tillagas i grytan tillsammans med resten, inte i en separat gryta. Fast har man en bra riskokare känns det som att den gott kan få göra sitt jobb, huvudsaken är att man väljer ett gott långkornigt ris till den här rätten. Jag använde min egen cajungrillkrydda för att sätta lite fart på grytan.

Egen grillkrydda i cajunstil sätter fart på kycklingen.
Cajunkyckling
Egen grillkrydda i cajunstil sätter fart på kycklingen.
Portioner Tillagningstid
4portioner 1timma
Portioner
4portioner
Tillagningstid
1timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Hetta upp olja i en kastrull och lägg ner kycklingbitarna. Stek så de får fin yta och börjar bli klara. Krydda kycklingen med cajungrillkryddan undertiden.
  2. Tillsätt alla de andra ingredienserna och smaka av med lite salt och svartpeppar. Sätt på riskokaren.
  3. Låt sjuda medan riset blir klart, det bör ha hunnit reducera ner till lagom mängd sås och blomkålen hinner mjukna om du inte har en förskräckligt snabb riskokare förstås.