Vad gör man när man får ett förkläde i handen och den bestämda ordern att göra en cheesecake till efterrätt? Det är ju bara att kasta sig in i skafferi och skåp för att se vilka smaker man tror gifter sig bra med varandra, och gärna försöka tänka lite utanför ramarna. Då kan resultatet bli detta – en cheesecake med en botten bestående av digestivekex och kokosflingor, och en fyllning med mellanmörk choklad och den avrunna krossade ananasen från en burk jag hittade bakom ett par burkar makrill i skafferiet. Det blev att jag använde ananasen för att det passar bra att blanda med chocklad och kokos, vilket man inte kan säga om makrill i tomatsås.

De smekande smakerna av len choklad och söt ananas blandas med frasiga botten som smaksatts med kokos.
Cheesecake med ananas och choklad
De smekande smakerna av len choklad och söt ananas blandas med frasiga botten som smaksatts med kokos.
Portioner Tillagningstid
8portioner 1,5timma
Portioner
8portioner
Tillagningstid
1,5timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 150 grader. Krossa kexen, blanda med kokos och socker. Smält smöret och häll ner det i smulorna. Rör om ordentligt och tryck ut i en 24cm stor form.
  2. Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt botten svalna.
  3. Finhacka chokladen och blanda den med avrunnen krossad ananas, färskost, kondenserad mjölk och ägg i en bunke. Vispa att allting blandas ordentligt.
  4. Häll blandningen i formen ovanpå den nu svala havrebottnen. Grädda mitt i ugnen i cirka 55 minuter.
  5. Låt svalna i formen innan du lossar den från kanterna med en vass kniv. Blir allra godast om man kan vänta till dagen efter, då hinner smakerna utvecklas ordentligt.