Vad gör man när man får ett förkläde i handen och den bestämda ordern att göra en cheesecake till efterrätt? Det är ju bara att kasta sig in i skafferi och skåp för att se vilka smaker man tror gifter sig bra med varandra, och gärna försöka tänka lite utanför ramarna. Då kan resultatet bli detta – en cheesecake med en botten bestående av digestivekex och kokosflingor, och en fyllning med mellanmörk choklad och den avrunna krossade ananasen från en burk jag hittade bakom ett par burkar makrill i skafferiet. Det blev att jag använde ananasen för att det passar bra att blanda med chocklad och kokos, vilket man inte kan säga om makrill i tomatsås.

De smekande smakerna av len choklad och söt ananas blandas med frasiga botten som smaksatts med kokos.

Cheesecake med ananas och choklad

Måltid: Fikabröd
Kök: USA
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Portioner 8 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Botten

  • 12 st digestivekex
  • 75 g smör
  • 1 dl kokosflingor
  • 3 msk socker

Fyllning

  • 300 g färskost naturell
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 5 st ägg
  • 100 g choklad 55%
  • 145 g ananas krossad, avrunnen vikt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader. Krossa kexen, blanda med kokos och socker. Smält smöret och häll ner det i smulorna. Rör om ordentligt och tryck ut i en 24cm stor form.
  • Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt botten svalna.
  • Finhacka chokladen och blanda den med avrunnen krossad ananas, färskost, kondenserad mjölk och ägg i en bunke. Vispa att allting blandas ordentligt.
  • Häll blandningen i formen ovanpå den nu svala havrebottnen. Grädda mitt i ugnen i cirka 55 minuter.
  • Låt svalna i formen innan du lossar den från kanterna med en vass kniv. Blir allra godast om man kan vänta till dagen efter, då hinner smakerna utvecklas ordentligt.