Ett sting av chili i bearnaisen är perfekt till grillat kött, i övrigt är det bara att göra som vanligt. Färgen på din bearnaise påverkas bland annat av vilka kryddor du har i, så med en färgstark chili kan du få en nästintill röd bearnaise. Om du dessutom använder äggulor med gulare gula kommer din bearnaise vara helt annorlunda än den bleksiktiga köptasvarianten. Personligen föredrar jag en sås som är just en sås, och inte en klickbar lite oljig gegga.

Smaken av chili i en bearnaise är oväntad, och välkommen till grillat kött.
Chilibearnaisesås
Smaken av chili i en bearnaise är oväntad, och välkommen till grillat kött.
Portioner Tillagningstid
4portioner 30min
Portioner
4portioner
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Finhacka löken. Krossa vitpepparkornen. Smält smöret.
  2. Lägg lök, pepparkorn, vinäger, vatten, 3-4 persiljestjälkar, chili och/eller dragon i en kastrull.
  3. Låt koka in tills en tredjedel återstår.
  4. Sila vätskan och låt svalna lite, häll tillbaka i kastrullen. Förbered ett vattenbad åt kastrullen med ingredienserna, det får inte koka utan ska bara hålla ingredienserna varma. Se till att ha ett glas med ett par matskedar kallt vatten redo.
  5. Sätt ner kastrullen i vattenbadet. Tillsätt äggulorna i vinäger- och kryddblandningen och vispa tills det börjar bli krämigt. Tillsätt det smälta smöret försiktigt, droppvis i början och sedan när det börjar tjockna på allvar kan du vispa ner en tunn stråle. Sluta inte vispa och låt aldrig såsen koka. Vad kan gå fel: Såsen blir för varm. Kocken vispar för dåligt. Smöret hälls ner för fort.
  6. Om såsen skär sig: Vispa snabbt ner några matskedar kallt vatten precis när den skär sig, och vispa av bara helvete rent ut sagt, så kan du ofta rädda såsen. Är såsen rejält skuren kan det i värsta fall behövas en ny bas av upphettade tjocknade äggulor.