Cheesecake kan man variera nästan i det oändliga. Den här gången har jag kombinerat klassikerna choklad och apelsin, det är nästan givet på förhand att den kombinationen blir en vinnare. Åtminstone om man tycker om choklad och apelsin. Garnera gärna med färsk frukt strax före servering. Om du har en drivbänk med kryddväxter kanske du har tillgång till lite citronmeliss, det gör sig också fint på cheesecake.

Cheesecake, en amerikansk klassiker som passar till i stort sett alla tillfällen.

Chokladcheesecake

Måltid: Efterrätt
Kök: USA
Tillagningstid 1 timme 10 minuter
Portioner 8 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Skal

  • 12 st digestivekex
  • 80 g smör
  • 2 msk socker

Fyllning

  • 400 g färskost naturell, typ philadelphia
  • 397 g kondenserad mjölk sötad med chokladsmak
  • 4 st ägg
  • 1 st apelsin saften och zest

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen tillsammans med sockret i matberedare. Smält smöret och blanda med kex. Täck botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
  • Grädda kakbotten mitt i ugnen ca 8-10 min. Sänk ugnstemperaturen till 150°.
  • Rör färskosten mjuk med elvisp. Tillsätt den kondenserade mjölken. Om du inte har kondenserad mjölk med chokladsmak kan du smaksätta den själv med ett par matskedar kakao. Vispa i äggen, ett i taget.
  • Tvätta apelsinen och riv ner zest. Krama ur saften, cirka 1 dl fick jag från min apelsin. Vispa ordentligt.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50 min.
  • Låt kakan svalna i formen innan den lossas så går inte kanterna sönder lika mycket.