En liten skvätt whisky eller whiskyessens gör att chokladen smakar ännu mer choklad faktiskt. Jag, som inte gillar whisky, vänjer mig nog aldrig vid att en ingrediens jag knappt tål lukten av kan vara så gott att använda som krydda. Tiden är en nyckelkomponent i en fondant, min ugn är ganska snabb så har jag fondanten inne mer än 6 minuter blir det snarare en krämig muffins än en riktig fondant. Men jag vet att det finns ugnar som behöver både 8 och 10 minuter för att nå samma resultat, så våga experimentera. Testa flera gånger för att lära dig hur just din ugn fungerar, tiden kan variera ganska mycket beroende på vilken ugn man har. Det blir gott även om det blir lite övergräddat i mitten, så det är ett nöje att äta upp sina misstag! Efterrätten gjordes populär i USA av kocken Jean-Georges Vongerichten, fast andra påstår att en liknande kreation funnits i Frankrike sedan tidigare. Oavsett ursprungsland dock så är det här en delikatess väl värd alla ansträngningar att lära sig göra om man alls gillar choklad.

Mörk choklad ger det fylligaste och godaste resultatet!
Chokladfondant med whisky
Mörk choklad ger det fylligaste och godaste resultatet!
Portioner Tillagningstid
6portioner 15minuter
Portioner
6portioner
Tillagningstid
15minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Smörj 6 stycken stora muffinsformar i papper. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält chokladen någon minut i mikron. Rör ihop rumsvarmt smör och socker.
  3. Blanda ner äggen ett och ett i smöret. Blanda ner äggulan.
  4. Vispa ner chokladen i smöret, därefter essensen och sist mjölet. Blanda till en slät smet.
  5. Skeda upp i formarna, det blir cirka 50g i varje, inklusive form. Om de är jämnstora blir de lika färdiga samtidigt och resultatet blir mer lyckat.
  6. Grädda långt nere i ugnen i 6 - 10 minuter, testa dig fram hur just din ugn fungerar. Fondanten ska vara gräddad längs kanterna och rinnig i mitten.
  7. Servera nygräddad med vispad grädde.