Ibland får man en aha-upplevelse, även om det bara är en liten detalj. Jag drabbades av en sådan när kocken Paul Svensson i ett program i SVT tyckte att det var fel att se på kaffesump som skräp utan som en tillgång i form av malda ångkokade kaffebönor. Denna händelse kompletterade egentligen bara ett missöde som ena dottern gjorde när hon skulle bara chokladkaka och receptet stipulerade ”en deciliter kaffe” varvid hon blandade ner en deciliter pulver av bryggkaffe. Och det fungerade väldigt bra. Då måste man ju kunna göra en god kopp kaffe och använda sumpen för att göra en kaka till kaffet, eller hur?

I grunden är det här ett brownierecept men med några ändringar. Till att börja med har jag bytt ut en del av sockret mot sockerbitar för att det ska bli lättare att mortla kaffesumpen till en finfördelad smet, och jag har valt en vanlig springform för att göra lättare kunna servera bitarna i tårtliknande bitar med god dekoration – i det här fallet hallonkesella, men det går lika bra med exempelvis glass eller vispad grädde. Plus att jag har använt kaffesump i stället för bryggt kaffe eller frystorkat kaffepulver.

Chokladkaffekaka serverad med hallonkesella.

Chokladkaffekaka

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Portioner 10 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 250 g smör smält
  • 100 g hasselnötsmjöl eller finhackade hasselnötter
  • 1 dl kakao
  • 4 st ägg
  • 3 dl socker
  • 1 krm salt
  • 2 krm vaniljpulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 180 gr vetemjöl
  • 25 sockerbitar
  • 1 dl kaffesump Nybryggt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°C och smöra formarna du hade tänkt använda.
  • Placera sockerbitar och kaffesump i en mortel gjord av marmor eller liknande material som är lätt att göra rent. Mal sockerbitarna och kaffesumpen till en smet, ju slätare desto bättre.
  • Smält smöret i en kastrull och rör ner kakaon.
  • Vispa ägg och socker fluffigt. Sänk hastigheten på vispen och bland ner kakao- och smörblandningen samt socker och kaffesump-blandningen. Kör vispen på låg hastighet tills det har blandats ordentligt.
  • Fortsätt att köra vispen på låg hastighet och häll ner salt, vanilj, vetemjöl, hasselnötsmjöl och bakpulver. Smeten kommer att bli väldigt seg och kladdig, så kör vispen ett par minuter på låg hastighet så att allting blandas ordentligt.
  • Häll ner smeten i den smörade formen och placera mitt i ugnen.
  • Låt kakan gräddas i 50 minuter och peta försiktigt på den med fingret. Den ska kännas lite som en tvättsvamp, med ett visst motstånd, och den ska fjädra tillbaka. Låt den stå inne några minuter extra om det behövs.
  • Ta ut kakan och låt den svalna.