Portionsbakade söta, mjuka kakor har bakats länge i Sverige. Matbrödsvarianterna är inte lika vanliga här hemma, men i till exempel England är det vanligt med muffins som är mer lika matbröd än de söta fikabröd vi tänker på när man säger muffins. Det vanliga svenska bakverket är inte lika stort eller sött som de varianter som sedan slutet av 1990-talet saluförs under namnet ”American Cupcakes”.

Vanlig sockerkakssmet fungerar alldeles utmärkt till muffins.

Chokladmuffins

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 12 normalstora
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 4,5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl kakao
  • 2,5 dl strösocker
  • 125 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 st ägg

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader. Förbered plåten, om du använder muffinsplåt eller ställ ut formarna på en vanlig plåt.
  • Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner smöret i äggblandningen.
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  • Rör ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Det ska bli en blank, fin och lite trög smet. Om det blir degaktigt däremot får du tillsätta mer mjölk, men inte för mycket.
  • Fördela smeten i formarna, inte hela vägen upp till kanten för då pyser det över inne i ugnen sedan.
  • Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter beroende på hur stora formar du använder.