Spröda, luftiga och med en mild smak av citron. Citrondrömmen är en given klassiker på den svenska kaffebjudningen, men den är inte helt enkelt att lyckas med. Det här receptet är min favorit.

Välj en smaklös, neutral olja till dina drömmar för att undvika bismaker. Lägg småkakorna med lite mellanrum på plåten eftersom de flyter ut lite vid gräddningen. För extra citronsmak kan du även tillsätta saften från citronen i dina småkakor.

För extra citronsmak kan du även tillsätta saften från citronen i dina småkakor.

Citrondrömmar

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 45 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl olja neutral
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk hjorthornsalt
  • 1,5 msk ingefära malen
  • 1 st citron det rivna skalet

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader. Rör smör, olja och socker vitt och fluffigt med hjälp av matberedaren eller en elvisp med degkrokar.
  • Blanda resten av de torra ingredienserna med rivet citronskal och rör ner allt i smörblandningen.
  • Rulla degen till cirka 45 små bollar och lägg dem glest på bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck till dem försiktigt med en gaffel.
  • Grädda mitt i ugnen cirka 20-25 minuter och låt svalna på galler.

Anteckning

Energifördelning (en kaka):
Fett: 4 gram
Protein: 0 gram
Kolhydrater: 9 gram
Kcalorier: 74 / kaka