Det finns flera sorters maräng förutom de torra topparna man vanligtvis tänker på. Här använder vi en italiensk maräng som inte behöver gräddas i ugnen, utan bara ges lite färg med en brännare på slutet. Tillagningen sker redan på spisen under omrörning. Slutresultatet ser mycket trevligt ut och den söta marängen passar utmärkt till syrlig lemon curd.

En härlig efterrätt som garanterat imponerar på dina gäster.

Citronmarängpaj

Måltid: Efterrätt
Kök: Italien
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 6 Portion
Skriv ut receptet

Ingredienser

Mördeg

  • 60 gram socker
  • 120 gram smör
  • 180 gram vetemjöl
  • 1 st ägg

Lemoncurd

  • 2 st Gelatatinblad
  • 3 st ägg
  • 150 gram socker
  • 75 gram citronsaft
  • 2 st citron riv av skalet på dem
  • 100 gram smör

Italiensk maräng

  • 75 gram vatten
  • 150 gram socker
  • 100 gram äggvita
  • 5 gram citronsaft
  • 50 gram socker

Instruktioner

Mördeg

  • Blanda alla ingredienser till mördegen och låt den vila i kylen i 30 min.
  • Smörj en form som är 26 cm i diameter och tryck ut pajdegen i den. Lägg folie över pajdegen och något som vikt i den, torkade linser eller torkade ärtor går bra.
  • Förgrädda skalet i mitten av ugnen ca 10 min i 225 grader. Låt den svalna.

Lemoncurd

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Vispa ägg och hälften av sockret, 75 gram, till ett luftigt äggskum.
  • Koka upp citronsaften, citronskal, smör och resten av sockret. När det och smöret är smält, häller du det i äggskummet. Häll sedan tillbaka det i kastrullen. Se till att ha en sil klar för sedan gäller det att vara snabb.
  • Sjud till det tjocknar. Dra av från värmen och tillsätt gelatinbladen, det är viktigt att du klämmer ut så mycket vatten som möjligt. Vispa ordentligt, sila av den. Häll sedan allt i formen och ställ i kylen. Det behöver ca 1 timme för att stelna ordentligt.

Italiensk maräng

  • Koka upp vattnet med 150 gram socker (ha inget för att röra runt med utan låt den koka på egen hand).
  • När temperaturen når 110 grader börjar du vispa ihop äggvitan med citronsaften och 50 gram socker till ett vitt skum.
  • När sockerlagen når 122 grader så häller du i den i äggviteskummet under kraftig vispning och fortsätt vispa till det svalnat.
  • Dekorera nu din paj med marängen och bränn sedan av med en brännare för att få den fina färgen på marängen.