En paj är bra om man vill göra en allt-i-ett-maträtt, och sakta har jag börjat förstå att nästan det godaste på pajen är skalet. Fast skalet är bara godast om fyllningen är god, det blir en synergieffekt på något vis. En god fyllning lyfter hela skapelsen, kan man säga. Och då blir skalet, som vanligtvis är rätt gott ändå, delikat! Man skulle kunna skriva något här om att helheten är större än summan av delarna och att ingenting kan beskrivas enskilt utan kontext men är det inte bättre att bara njuta av en god paj och inte tänka så mycket!

Smaksättningen till den här pajen har tagit inspiration från det indiska köket. Var inte rädd för att ösa på med kryddor, täcket kommer att balansera anrättningen och göra den krämigt god!

Currydoftande köttfärspaj med paprikatäcke

Måltid: Huvudrätt
Kök: Okänt
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 6 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Pajskal

  • 150 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 0,5 dl vatten

Fyllning

  • 500 g nötfärs
  • 0,5 st paprika röd, färsk
  • 7 cm purjolök strimlad
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 4 msk tomatpuré
  • 4 msk Ajvar Relish stark
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk ingefära malen
  • 0,5 dl vatten

Täcke

  • 4 dl crème fraiche
  • 4 msk färskost typ Phiadelphia med paprika
  • 75 g ost hårdost, riven

Instruktioner

  • Rör ihop smör, mjöl och vatten till pajdegen och tryck ut i en form.
  • Fräs köttfärsen tillsammans med vitlök, paprika och samtliga kryddor.
  • Tillsätt ajvar relish och tomatpure samt vattnet och purjolöken.
  • Stjälp över köttfärsfyllningen i skalet.
  • Blanda créme fraiche, färskost och riven ost till täcket. Bred ut över färsen.
  • Grädda i ugnen i cirka 15 minuter tills osten fått fin färg.