Mango i mat är underskattat i Sverige, frukt anses generellt vara mer efterrättsbetonat bara för att det är sött men även middagsmaten kan vinna på lite sötma då och då. En het curry får en helt ny dimension med lite sötma. Mango är en tacksam frukt eftersom den håller ihop så bra i matlagningen. Se bara till att den är mogen och inte för trådig, annars blir det ingen höjdare. Den ska vara fullmogen, nästan lite smörig i konsistensen och smaka ljuvligt sött. Själva mangofrukten har antagligen odlats av människan i över 4 000 år och den är Indiens, Pakistans och Filipinernas nationalfrukt. Såväl mangoträdet som dess frukt återkommer i olika sammanhang i hinduismen, antingen genom att en gudinna porträtteras sittandes under mangoträdet eller en gudom som håller i en mango som symbol för kunskap.

Frisk citron, söt mango och het curry, serveras med fördel till jasminris.
Currykyckling i kokossås med sötsur mango
Frisk citron, söt mango och het curry, serveras med fördel till jasminris.
Portioner Tillagningstid
3port 25min
Portioner
3port
Tillagningstid
25min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: port
Ingredienser
Portioner: port
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Putsa och dela kycklingbrösten i lagom munsbitar. Skala och dela mango och lägg i en skål. Riv skalet från citronen och kläm ur en kvarts deciliter saft över den hackade mangon.
  2. Fräs kycklingbitarna i oljan. Tillsätt currypasta och curry. Krossa vitlöksklyftorna och tillsätt dem också.
  3. Häll på kokosmjölken och vinäger. Koka riset under tiden. När riset närmar sig klart tillsätter du mangocitronblandningen och rör om. Smaka av med salt och peppar.
  4. Eventuellt kan du reda av såsen med lite maizena om du tycker den är för simmig. Om den får sjuda 10-15 minuter dämpas smakerna något och den blir mindre intensiv.
  5. Servera med jasminris och lite soja.