Dillkött är en svensk husmansklassiker som nästan fallit i glömska, kanske för att det tar ganska lång tid att göra om man ska göra rätt. Frikassén är ett långkok som man inte kan skynda på utan att skämma rätten, själva vitsen är att köttets innertemperatur ska stiga till över 70°C. När köttets innertemperatur överstiger cirka 65°C omvandlas bindväven till gelatin som binder den vätska som pressas ur köttet vid tillagningen. Gelatinet fångar upp vätskan och gör köttet saftigare och mörare, och buljongen får en simmigare konsistens. Magert kött fungerar inte att långkoka, det blir hårt och torrt. Såsen görs på den smakrika buljongen som blir över efter att du kokat köttet och reds med vetemjöl och äggulor, samt kryddas med ättikssprit, socker och dill. En riktig husmansklassiker från min gamla favoritkokbok som jag modifierat lite. Servera köttet med kokt potatis, pressgurka och sockerärtor.

Dillkött
Frikassé, fast på svenska.
Dillkött
Frikassé, fast på svenska.
Portioner Tillagningstid
8portioner 2,5timma
Portioner
8portioner
Tillagningstid
2,5timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Lägg köttet i en kastrull med vatten så det täcker. Koka upp, skumma och tillsätt salt, morotslantar, klyftad lök och kryddor.
  2. Sänk sedan värmen och sjud köttet under lock cirka 1 timme.
  3. Låt köttet vila 15 minuter i buljongen. Sila buljongen.
  4. Mät upp så mycket buljong du ska ha. Häll buljongen i en kastrull. Red med mjölet utrört i lite vatten. Alternativ: gör en bottenredning, dvs smält cirka 50g smör i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljongen som du tillsätter lite i taget, sedan fortsätter du med nästa punkt.
  5. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde.
  6. Tillsätt ättikssprit och socker. Krydda med salt och peppar.
  7. Lägg i dill strax före servering. Skär köttet i bitar och lägg ner i såsen. 
  8. Servera med kokt potatis, pressgurka och varma grönsaker.