En enkel paj som lätt gör succé på fikabordet, som omväxling till den vanliga med äpple och kanel. Tänk på att den kan vara fuktig i mitten tack vare mandelmassan. Prova med provsticka så den verkligen är klar i mitten också, den är förvisso god även om den är fuktig i mitten men den är mycket mer svåräten och faller isär om den inte är genomgräddad.

Mandelmassan ger en extra dimension till äppelpajen.

Enkel Äppelpaj

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Portioner 8 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3,5 dl mjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 4 st äpplen
  • 250 g mandelmassa
  • 3 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk farinsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en springform cirka 22 centimeter i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ in formen i kylskåp i 30 minuter.
  • Kärna ur och klyfta äpplena. Riv mandelmassan och blanda den med äggen och mjölken.
  • Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över farinsockret. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter. Prova med provsticka så den är klar, den kan vara kladdig i mitten. Lägg i så fall folie över den om den ser klar ut men fortfarande är blöt inuti, och låt den vara inne en stund till.
  • Servera gärna med vaniljsås eller lättvispad grädde.