Chokladsnittar hörde till mina favoriter när jag var liten. Nöttopparna låg inte långt efter, men chokladsnittarna var i en klass för sig och jag älskade att vara med när farmor bakade.  Jag kan minnas fel, men det kändes som att hon bakade varje söndag i stort sett och jag fick vara med på ett hörn. Mina bullar blev sneda och vinda medan kakorna inte alls såg ut som det var tänkt, men jag fick vara med. Hon tog sig alltid tid för mig, visade och visade igen tills jag fattat. Även om mina klumpiga barnfingrar inte klarade av att göra snygga kanelsnurror eller småkakor så förstod jag principen, och gjorde så gott jag kunde. Receptet på småkakorna har jag haft på små handskrivna lappar, översatt något sånär från de mått farmor använde, inte några standardmått vad jag vet utan koppar och andra husgeråd som gick att måtta med. När jag bakade med farmor såg jag aldrig henne slå i någon receptbok, aldrig någonsin.

Farmors chokladkakor
Farmor hade pärlsocker, men det går lika bra med choklad eller hackade nötter om man vill.
Farmors chokladkakor
Farmor hade pärlsocker, men det går lika bra med choklad eller hackade nötter om man vill.
Portioner Tillagningstid
50st 30min
Portioner
50st
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: st
Ingredienser
Portioner: st
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200°C. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner smöret och ett av äggen, det andra behövs till penslingen. Rör till en jämn och fast deg.
  2. Dela degen i fem lika stora bitar och rulla ut till rullar som är en plåtlängd långa på korta hållet.
  3. Lägg rullarna med jämna mellanrum tvärs över plåten och platta till dem lite med fingrarna. Pensla med ett uppvispat ägg och garnerna med pärlsocker eller chokladströssel.
  4. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Skär lite sneda kakor medan längderna är mjuka av värmen innan det svalnat för mycket.
  5. Frys in till senare eller servera direkt till en kopp kaffe.