Den här krämen har vi kallat för farmors chokladkräm vilket på sätt och vis är korrekt, men om man ska vara noggrann kommer receptet från min pappa och är en chokladkräm som hans mamma brukade göra när han var liten. Eller som pappa uttryckte saken när han tog sin andra portion och hällde på kall mjölk: ”Nu är jag tolv år igen.”

Här har vi serverat krämen som pappa brukade äta den – med kall mjölk. Det är däremot värt att sägas att det är en mångsidig kräm som tack vare sin lena chokladsmak och fasta konsistens (om du väljer att göra den tjock) gör att den passar lika bra som fyllning i en rulltårta, som ett lager i en tårta, eller vilket bakverk som helst där du skulle kunna använda en kräm.

Len chokladkräm serverad med kall mjölk

Farmors chokladkräm

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 30 minuter
Portioner 6 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1 liter mjölk
  • 180 gram vetemjöl
  • 200 gram strösocker
  • 2 msk kakao

Instruktioner

  • Gör i ordning ett varmbad, förslagsvis genom att placera en liten kastrull i en större kastrull och fyll vatten i den stora till den når liten bit upp på den lilla kastrullen.
  • Blanda alla ingredienserna i den lilla kastrullen. Värm blandningen och rör om ordentligt så att blandningen inte bränns botten.
  • Fortsätt tills krämen blir nästan så tjock som du vill ha den. Krämen kommer att fortsätta tjockna tills den har svalnat, så ta av den lite innan den når tjockleken du vill ha.
  • Ställ ner kastrullen med krämen i kallt vatten för att svalka den snabbt. Fortsätt att röra en aning tills krämen har svalnat.