Fiskfärsbiffar är inte fiskbullar. De har inga likheter med fiskbullar, särskilt inte de konserverade i sås som åtminstone i min näsa luktar lite som kattmat, och man kan göra dem på i stort sett vilken vit fisk som helst. Jag valde i det här receptet att göra dem på torskblock, köttkvarnen mal fisk lika gärna som fågel, fläsk eller nöt, men har du räkor hemma kan du smaksätta dina fiskfärsbiffar med det eller med trimbitar av lax om du råkar få tag på det.

Färsk dill, torsk och rikligt med smör sätter smaken.

Fiskfärsbiffar med dill

Måltid: Huvudrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 24 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 3 pkt torsk á 400g st
  • 2 st ägg
  • 2 st gul lök
  • 2 dl grädde
  • 2 dl ströbröd
  • 1 pkt dill djupfryst
  • 1 msk hummerfond
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Mal fisken i köttkvarn, eller kör den hastigt i matberedare eller med stavmixer så att du får en fin färs.
  • Skala och finhacka eller riv löken. Stek löken i smör på medelvärme utan att den får färg, den ska bara bli blank och mjuk men inte stekt.
  • Rör ihop löken med grädde, ägg, ströbröd, dill, fond och salt när den svalnat något. Smaka av nu så det är lagom kryddat.
  • Låt blandningen svälla 10 min och blanda den sedan med fiskfärsen.
  • Hetta upp en stekpanna, på min spis har jag 7,5-8 av 12, och smält smör. Gör ett stekprov först och provsmaka så att du är nöjd med sältan och dillsmaken.
  • Forma smeten till platta biffar och stek i rikligt med smör, cirka 7 minuter per sida.
  • Servera med kokt potatis, kokta grönsaker och en enkel vitvinssås eller dillsås.