Kallas även pariservåfflor men så mycket mer vet jag faktiskt inte om den, och det verkar saknas en hel del information kring denna klassiska kaka. Vart bakades den första gången? Vem kom på idén? Oavsett hur kakan kom till så är den numera en omistlig del av det svenska fika-arvet tillsammans med hallongrottor, finska pinnar och schackrutor. En teori jag stött på är att den kanske kallades för fransk våffla eftersom den traditionellt ska fyllas med något som kallas fransk smörkräm, och till utseendet ska den påminna lite om en våffla. Men det är ren spekulation. Det här receptet räcker bara till tolv kakor, och utan kruskavel fick de ett högst intressant utseende. För en mer traditionell kaka än den på bilden ska du platta till dem med en kruskavel på plåten så de får den klassiska ovala formen med våffelmönstringen. Kavlar du med vanlig kavel får du en puffigare, hög kaka.

Franska våfflor
Franska våfflor eller pariservåfflor är givna på kakfatet.
Franska våfflor
Franska våfflor eller pariservåfflor är givna på kakfatet.
Portioner Tillagningstid
12kakor 30min
Portioner
12kakor
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: kakor
Ingredienser
Portioner: kakor
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
    Kakorna
    1. Sätt ugnen på 225°C. Rulla ut smördegen och stansa ut kakor med ett runt mått, cirka 6cm i diameter. På en köpt deg får du precis plats med 24 rundlar, vilket räcker till 12 kakor.
    2. Lägg ut dem, inte allt för tätt, på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem hastigt med vatten och strö strösocker över kakorna. Kavla dem ovala.
    3. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter, vakta så de inte bränns.
    4. Ta ut kakorna när de är vackert gyllengula och låt dem svalna helt på ett galler innan du brer på smörkrämen. Om kakorna får svalna på plåten kan de bli svettiga på undersidan och smörkrämen vill då inte fästa ordentligen.
    Smörkrämen
    1. Skölj citronen och riv skalet av den. Undvik att få med det vita som är beskt.
    2. Rör ihop smör, citronskal, florsocker och vaniljsocker till en kräm.
    Monteringen
    1. Bred krämen på hälften av kakorna och lägg ihop dem två och två.
    2. Serveras relativt snart efter bakning, medan de fortfarande är frasiga och spröda och smörkrämen fräsch.