Det här receptet ger en frasig våffla utan ägg som behåller sin frasighet även sedan den svalnat. Många andra våfflor blir lite mjuka och svampiga annars, men den här klarar sig förvånansvärt bra. Nackdelen är att den tar en del tid att göra, den måste få stå och jäsa en stund och har man för bråttom att börja grädda smakar de jäst. Minst 30 minuter måste smeten få vila.

En frasig våffla, oavsett vilken temperatur den har.

Grundrecept: Frasvåffla utan ägg

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme
Portioner 6 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 100 g smör smält avsvalnat
  • 4 dl mjöl fingervarmt
  • 10 g jäst
  • 3 dl mjöl
  • 1 krm salt

Instruktioner

  • Smält smöret och ta av det från värmen, låt svalna i lugn och ro.
  • Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Blanda ut jästen med hälften av mjölken i en bunke. Häll över resten av mjölken.
  • Blanda ner mjölet och saltet till en slät smet. Låt jäsa i minst 30 minuter. Smeten ska bli tjockare.
  • Smöra våffeljärnet första gräddningen, sen behövs det inte mer. Mät upp knappt en deciliter smet i våffeljärnet och grädda gyllengula våfflor.
  • Servera enligt något av förslagen på temasidan!