Ursprunget till frikadellerna är så vitt jag har kunnat utröna omstritt. En del källor är helt säkra på att det är Italien, andra är precis lika säkra på att det är Danmark. Ett ytterligare problem är att namnet frikadell används även om stekta köttbullar i vissa källor, och det jag intresserat mig för är när och gärna varför man börjat koka köttbullarna. Oavsett vilket, så var frikadellerna betydligt vanligare i Sverige förr, på 1700- och 1800-talet var frikadellerna, de kokta köttbullarna, vanligare i den svenska husmanskosten än stekta köttbullar. Mycket talar för att den kokta köttbullen är äldre än den stekta, men helt säker är jag inte.

Blandfärsen är lite fetare, vilket garanterar ett saftigare resultat.
Frikadeller i tomatsås
Blandfärsen är lite fetare, vilket garanterar ett saftigare resultat.
Portioner Tillagningstid
3port 30min
Portioner
3port
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: port
Ingredienser
Portioner: port
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  Tomatsås
  1. Riv 2 klyftor vitlök och 1 gul lök på ett rivjärn och stek i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt vinet och låt det sjuda tills det är hälften kvar ungefär.
  2. Häll över tomaterna, hackad basilika. honung och fond. Låt sjuda under tiden du förbereder frikadellerna. Smaka av tomatsåsen med salt och peppar.
  Frikadeller
  1. Blanda ihop färs, ägg, 1 riven gul lök, 2 klyftor krossad vitlök och färska örter typ basilika, oregano, timjan och smaka av med salt och peppar.
  2. Lägg i frikadellerna i tomatsåsen. Efter fem minuter vänder du på frikadellerna och låter de koka ytterligare fem minuter.
  3. Servera med pasta och riven färsk parmesan.