En gammaldags svensk äppelkaka serveras ljummen med hemgjord vaniljsås som är något helt annat än de man kan köpa. Ägg och socker vispas luftigt, därefter vänder man ner de andra ingredienserna försiktigt så att man inte vispar luften ur smeten. Detta är viktigt för att undvika att kakan blir tung och seg.

Detta är något helt extra.
Gammaldags äppelkaka
Detta är något helt extra.
Portioner Tillagningstid
10bitar 1timma
Portioner
10bitar
Tillagningstid
1timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: bitar
Ingredienser
Portioner: bitar
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Piska in mycket luft i äggvispet med en ballongvisp.
  2. Smält smöret och häll i mjölken så det blir ljummet.
  3. Vispa ner smörblandningen i äggvispet, vispa ner mer luft i smeten.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
  5. Riv ner mandelmassan i smeten och vänd försiktig ner den. Smöra och bröa formen.
  6. Skala äpplena och dela dem i bitar. Stek dem på låg värme i smöret och tillsätt socker och kanel. Stek tills äppelbitarna börjar mjukna.
  7. Vänd ner äppelbitarna i smeten. Häll upp den i smörad och bröad form, cirka 26cm i diameter.
  8. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
  9. Serveras ljummen med vaniljsås.