Tålamod och ett varmt dragfritt kök är två goda saker att ha tillgång till när man ska baka. En tredje sak är vassle som blir över från när du bakat ostkaka, och då menar jag att du ska baka riktig småländsk ostkaka som görs från grunden och inte något fusk med keso. Vasslen är den vätska du silar av från ostmassan, som ser ut som vattenutspädd mjölk ungefär. Den går bra att spara i frysen, eller åtminstone en vecka i kylen om du har det kallt nog och väl förslutna, rena flaskor. Jag kan inte förklara kemin bakom, jag vet bara att jag känner en påtaglig skillnad mellan vasslebullar och vanliga kanelbullar. Degen blir mjukare, smidigare och mer lättbakad och resultatet blir en saftig kanelbulle som smakar massor, och som är så fluffig och hög att jag omedelbart tänkte på farmors kanelbullar, och prompt döpte om bullreceptet till “gammaldags kanelbullar” eftersom det för mig var så här bullarna smakade förr.

Gammaldags kanelbullar
En god kanelbulle bakas med kärlek, omsorg om detaljerna och bra råvaror.
Gammaldags kanelbullar
En god kanelbulle bakas med kärlek, omsorg om detaljerna och bra råvaror.
Portioner Tillagningstid
40bullar 1,5timma
Portioner
40bullar
Tillagningstid
1,5timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: bullar
Ingredienser
Portioner: bullar
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Värm vasslen till 37 grader (fingervarmt). Använd digitaltermometer så blir resultatet bäst.-
  2. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vasslen och rör om.
  3. Klicka i matfettet, socker och salt.
  4. Mät upp mjölet med hushållsvåg och tillsätt det. Spara lite, ungefär en deciliter, till utbakningen.
  5. Arbeta degen kraftigt, 5 minuter i matberedare eller 10 minuter för hand. I början är den ganska lös, men tillsätt inte mer mjöl för då blir bullarna torra och tunga. Fortsätt knåda degen, den kommer att bli smidigare och få rätt konsistens så småningom. Den ska kännas smidig, och bara lite kladdig, när den är klar.
  6. Låt degen jäsa till sin dubbla storlek övertäckt i degbunken. Det tar cirka 30 minuter, ibland lite längre. Ha inte för bråttom.
  7. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar, varje degklump ska bli en kaka, som du kan rulla till en rulle från vilken du kan skära till 10 stycken bullar. Så dela någorlunda jämt, så blir bullarna jämnstora. Det ska bli sammanlagt 40 bullar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  8. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut den över kakorna. Rulla ihop till en rulle.
  9. Dela varje rulle i 10 delar och lägg i bullformar. Låt jäsa igen, minst 40 minuter under bakhandduk. Sätt på ugnen på 225 grader.
  10. Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsockret. Grädda bullarna i 5-10 minuter, beroende på bullarnas storlek. De ska vara vackert gyllenbruna när du tar ut dem.