Glögg på sprit eller rödvin är en gammal sedvänja och glödgat vin nämns första gången på tidigt 1600-tal men kan mycket väl ha förekommit i Sverige tidigare än så. Man tog en sockertopp och dränkte den i sprit, varefter man antände den så det smälta sockret rann ner i vinet. Så mycket har inte ändrats, i mångt och mycket är förfarandet ungefär det samma nu som då om man vill ha en riktigt smakrik glögg med många nyanser och smaker. Vilka kryddor man använt varierar lite med mode och smak, men det är förvånande ändå hur mycket man känner igen gamla recept när man jämför dem med mer moderna. Om du befinner dig utomland kan du med fördel fråga efter vin chaud (franska), Glühwein (tyska), Glintwein (Глинтвейн, ryska) eller mulled wine (engelska) då bruket att servera varmt, kryddat vin inte är en uteslutande nordisk företeelse utan förekommer i hela Europa med anor så långt bak i tiden som till antiken. Andra kryddor som använts i glögg genom tiderna är förutom de i detta recept även muskot, långpeppar, mejram, rosmarin och en ingefärskusin vid namn galanga, eller galigo.

Glögg
Nejlikor, pommerans, kanel, ingefära och kardemumma trängs om saligheten.
Glögg
Nejlikor, pommerans, kanel, ingefära och kardemumma trängs om saligheten.
Portioner Tillagningstid
1liter 30min
Portioner
1liter
Tillagningstid
30min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: liter
Ingredienser
Portioner: liter
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Värm rödvinet och kryddorna tillsammans i en gryta med ett eldfast lock. Tillsätt spriten i grytan och fortsätt värma. För att det ska bli några lågor sen behöver du treenigheten värme, bränsle och syre. Ha locket tillhands för att kunna släcka lågorna.
  2. Lägg sockerbitar, inte alla på en gång, i en sil eller på ett glöggaller över cirka halva grytan, du behöver utrymme för att kunna ösa glöggen över sockerbitarna också. När vinblandningen är varm tänds den på med en tändsticka, låt glöggen fortsätta nästan småsjuda på plattan så den inte slocknar. Ös försiktigt den brinnande spriten över sockerbitarna så att de smälter och sockrar glöggen. Det du vill ha är den karamelliserade smaken av nästan-bränt socker, så se till att sockret blir riktigt varmt, nästan så det brinner. Det ska bli ganska bra fart på lågorna, det är en del av det som ska krydda din glögg.
  3. Släck elden med ett lock. Smaka av om glöggen blivit tillräckligt söt. Tänd annars på glöggen igen och ös över fler sockerbitar. Behåll glöggen på plattan så blir den lättare att antända igen. Den ska bli genomvarm innan den är klar att sparas i kylen, med kryddor och allt, i cirka två veckor.
  4. Serveras ljummen till varm med nötter och russin.