En vuxen maträtt som ofta oförtjänt fått skäll på grund av skolmatsbespisningar runt om i landet. Här görs den på en mjäll ungnötslever med mildare leversmak än annan lever, vill man ha kraftigare leversmak kan man med fördel välja grislever eller vanlig nötlever. Det är viktigt att putsa bort hinnor, fett och blodådror från levern innan tillagning eftersom de blir väldigt otäcka att få i munnen. Levern ska vara mjuk och fin, inte krasa av fett och sega hinnor. Ju mer man orkar putsa och pyssla med levern innan, ju bättre resultat får du. Kycklinglever är den mildaste levern, lämplig om man inte alls vill ha särskilt stark leversmak. Den är ganska pysslig men väl värd besväret, och oftast inte särskilt dyr.

Mildare leversmak får du med kycklinglever.
Gräddstuvad ungnötslever
Mildare leversmak får du med kycklinglever.
Portioner Tillagningstid
4port 1timma
Portioner
4port
Tillagningstid
1timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: port
Ingredienser
Portioner: port
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Putsa bort hinnor och blodådror från levern och skär den i tärningar.
  2. Hacka löken fint. Fräs lök och leverbitar i smöret.
  3. Tillsätt kryddor, salt, grädde och buljong när levern börjar se stekt ut men innan den fått stekyta. Får leverbitarna stekyta blir de lätt sega och inte lika goda.
  4. Låt puttra i cirka en kvart. Tillsätt mer grädde eller mjölk om det blir för tjock konsistens på såsen.
  5. Smaka av med mer kryddpeppar, svartpeppar och salt före servering.