Det här moset kallar jag för grötmos, eftersom det primärt är tänkt att ha på gröt i stället för sylt eller vad du brukar vilja ha. Den huvudsakliga kryddan är kanel, men den baserar sig på smaker som passa till frukostgröt där många brukar vilja ha en söt bärsylt, skivad banan, eller kanel och socker. Det går givetvis även att ha den till flingor och mjölk om du föredrar det.

Grötmoset är lite sötare än våra recept på exempelvis äppelmos och päppelmos, inte bara tack vare sockret utan även med söt banan och päron som också tillför sötma. Den extra sötman finns där med flit, istället för att hälla socker på gröten.

Grötmos
En mild smak av frukt och kanel, som gjord för gröt eller som här med mjölk.
Grötmos
En mild smak av frukt och kanel, som gjord för gröt eller som här med mjölk.
Portioner Tillagningstid
1liter 70minuter
Portioner
1liter
Tillagningstid
70minuter
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: liter
Ingredienser
Portioner: liter
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skär bort det som är skadat på äpplena och päronen, ta bort pinnar men lämna kärnhus och skal. Dela frukten i bitar som går ner i matarröret på matberedaren om du ska använda en sådan. Häll ner fruktbitarna i en kastrull och häll på vattnet.
  2. Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, det går ganska fort.
  3. Skär bananerna i bitar och passera dessa tillsammans med den kokta frukten i maskinen. Ta upp en deciliter ungefär av moset och rör ner askorbinsyran i det, ett kryddmått per liter passerat mos. Rör ner det i resten av moset, så det behåller sin ljusa färg.
  4. Mät upp moset och häll ner moset i en kastrull. Ta ungefär en deciliter av moset i en skål och rör ner askorbinsyran. Rör sedan ner det med resten av moset i kastrullen, så att det behåller sin ljusa färg.
  5. Tillsätt kanel och socker och låt sjuda så att sockret smälter ut ordentligt i moset. Rör lite då och då. Blanda i natriumbensoat, på samma sätt som du gjorde med askorbinsyran, i lite av moset och blanda sedan ner i kastrullen.
  6. Låt sjuda 30-45 minuter, eller så längre som krävs för att moset ska förlora så mycket vätska att den blir tjock i konsistensen, ungefär som sylt eller marmelad beroende på hur stapelbar du vill ha den.
  7. Ös upp moset i rena varma burkar och förslut genast. Förvaras svalt.