Grova rågfrallor

En välgjord fralla är god som den är, den är lätt att ta med i fikakorgen och passar utmärkt till soppan. Den här innehåller inget vetemjöl, så den behöver lite extra tid på sig i jäsningen jämfört med andra bröd och den reser sig inte lika snabbt. Ofta hinner jag både ta en löprunda, duscha och ta en kopp kaffe innan det är dags att börja knåda. I gengäld får jag en extremt mättande och smakrik fralla när den väl är klar.

Fralla
Det grova, smakrika brödet gör sig utmärkt med soppa.

Grovt rågbröd

Måltid: Matbröd
Kök: Okänt
Tillagningstid 3 timmar
Portioner 8 frallor
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g kruskakli
  • 375 g grovt rågmjöl
  • 325 g vetemjöl special
  • 1 dl mörk sirap
  • anis mortlad, mängd efter tycke och smak
  • fänkål mortlad, mängd efter tycke och smak

Instruktioner

  • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken.
  • Tillsätt sirap, salt och eventuella kryddor. Knåda ordentligt tills degen känns fast och smidig antingen för hand eller i bakmaskin.
  • Låt degen jäsa minst 1 timme, mer gör inget. Jag har låtit degen jästa en bra bit över 2 timmar utan några problem.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar.
  • Forma två limpor eller frallor aningen mindre än den storlek du vill ha slutgiltigt, och låt jäsa 45 minuter till. Sätt ugnen på 175 grader.
  • Grädda längst ner i ugnen i cirka 45 minuter.

 

Rulla till toppen