Grovt rågbröd

Det finns få saker jag är så svag för som nybakat bröd, och allra mest tycker jag om ett grovt rågbröd. I mitt recept har jag bytt ut en del av vetemjölet till kruskakli för att få en lite grövre textur och ett rejälare bröd. Tålamod och tid är det viktigaste när jag bakar, det gör inget om degen får gosa i degbunken lite extra. Det verkar tvärt om bara göra den gott. Peta på degen så känner du när den är klar. Blir gropen efter fingret kvar är det dags att börja!

Snitta brödet i dekorativa mönster om du inte vill att det ska spricka lite som det vill.

Grovt rågbröd

Måltid: Matbröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 3 timmar
Portioner 2 limpor
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 50 g kruskakli
  • 0,5 tsk salt
  • 375 g grovt rågmjöl
  • 325 g vetemjöl special
  • 1 dl mörk sirap
  • anis mortlad, mängd efter tycke och smak
  • fänkål mortlad, mängd efter tycke och smak

Instruktioner

  • Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumma mjölken.
  • Tillsätt sirap, salt och eventuella kryddor. Knåda ordentligt tills degen känns fast och smidig.
  • Låt degen jäsa 1 timme.
  • Ta upp degen på mjölar bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar.
  • Forma degen till limpor eller runda kakor och låt jäsa 45 minuter till. Sätt ugnen på 175 grader.
  • Grädda längst ner i ugnen i cirka 45 minuter.

Rulla till toppen