Hembakade hamburgerbröd för med sig många fördelar bortsett från den underbara doften. Det är mycket lättare att anpassa brödens storlek efter burgarna om man gör båda själv. Bröd som mot förmodan blir över går utmärkt att äta som smörgåsar, eller frysa in till nästa grillfest.

Anpassa storleken efter dina burgare.

Hamburgerbröd

Måltid: Matbröd
Kök: USA
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 16 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 750 g mjöl vetemjöl special

Instruktioner

  • Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt.
  • Smula ner jästen i en bunke. Häll över det fingerljumma degspadet och rör ut jästen ordentligt. Häll i salt och socker.
  • Tillsätt mjölet lite i taget, gärna i matberedare så den kan knåda rejält. Spara lite av mjölet till utbakning.
  • Låt degen jäsa på dragfri plats, gärna under handduk i cirka 30 minuter.
  • Ta upp och knåda på mjölat bakbord. Dela degen i 16 bollar, runddriv dem och platta till dem.
  • Lägg plattorna på bakplåt med papper, skär dekorativa snitt i ovansidan eller nagga med gaffel. Låt jäsa i cirka 30 minuter till, eller tills de fått en höjd du är nöjd med.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön innan du gräddar bröden mitt i ugnen i 225 grader i cirka 10-12 minuter beroende på hur stora du gjort bröden.
  • Låt svalna under handduk.