Hasselbackpotatis

Det enda jag vet om hasselbackspotatis, förutom att det är gott och hör till den svenska husmanskostskatten, är att det trots pillet inte är så svårt att göra. Att potatisen skapades på restaurang Hasselbacken av kockeleven Leif Eliasson 1953 har jag fått klart för mig i efterhand. Jag föredrar att göra potatisen utan mandelflarn eller en torr riven ost men den som är lite äventyrlig kan förstås krydda sin potatis lite extra med detta.

Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis
Portioner Tillagningstid
4portioner 1timme
Portioner
4portioner
Tillagningstid
1timme
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225°C. Skala potatisen och skär täta snitt nästan helt igenom. Lägg potatisen i en slev så går det lättare att skära utan att skära rakt igenom.
  2. Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper så fastnar potatisen inte i lika lätt. Pensla alla potatisarna med smör.
  3. Ställ in dem mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut dem, pensla dem med smör igen och strö över ströbröd.
  4. Ställ in potatisarna igen och låt dem stå i 25-30 minuter beroende på hur gyllene du vill ha dina potatisar och hur stora de är. Känn med provsticka om de är klara.
  5. Servera heta med en fin köttbit och en god sås. Lämpliga förslag är någon filébit med rödvinssås, ryggbiff och bearnaise eller svartpepparbiff med trepepparsås.