Helstekt kalkon

För bästa resultat rekommenderar jag verkligen en bra kökstermometer, just fågel vill man väldigt gärna servera när den är klar och inte en minut tidigare och det kan vara besvärligt att beräkna tidsåtgången enbart utifrån vikten om man inte är väldigt van. Jag tar det säkra före det osäkra och använder termometer som sticks in vid bröstbenet där det är som tjockast och svårast för värmen att tränga in. Om det visar 70°C där kan man garantera att resten också är klart.

Kalkonen får en fantastisk färg och sprider doft i hela huset. Men det tar tid!

Helstekt kalkon

Måltid: Huvudrätt
Kök: USA
Tillagningstid 5 timmar
Portioner 10 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Fyllning

  • 4 st äpplen syrliga
  • 75 g smör i bitar
  • 125 g katrinplommon
  • 2 st röd lök
  • 2 skivor surdegsbröd färskt
  • 2 kvistar timjan färsk
  • 2 kvistar rosmarin färsk
  • 2 kvistar salvia färsk

Kalkonen

  • 1 st citron
  • 4 kg kalkon hel, tinad
  • 50 g smör
  • 2 msk soja

till formen

  • 3 dl vatten
  • 3 st morötter
  • 2 st gul lök
  • 7 st enbär

Instruktioner

Fyllning

  • Skala och hacka lök och äpplen. Dela katrinplommonen i små bitar och riv brödet i smulor.
  • Blanda ingredienserna till fyllningen i en skål.

Kalkonen

  • Ta ur påsen ur kalkonen. Smält smöret och blanda med sojan. Dela citronen.
  • Täpp till halshålet med den ena halvan av citronen. Fyll kalkonen med fyllning och bind ihop lårbenen.
  • Gnid in fågeln med citron från den andra halvan. Pensla fågeln runt om med sojasmöret.
  • Lägg kalkonen med ryggen uppåt långt ner i ugnen i en ugnsfast form. Stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter. Skala och dela morot och lök grovt medan du väntar. Mät upp enbären.
  • Tag ut formen, ös på vattnet, enbär, morot och lök. Sänk temperaturen till 175°C.
  • Beräkna ungefär en halvtimma per kilo fågel. Ös den emellanåt. Innertemperaturen ska vara 70°C när kalkonen är klar. Köttsaften ska vara klar, stick med provnål så ser du om den är färdig.
  • Låt den vila en stund innan du skär upp den, så vätskar den sig inte utan alla goda safter stannar i fågeln. Undertiden kan du använda stekskyn för att göra en god sås och ta tillvara grönsakerna i formen.
  • Serveras som huvudattraktion till Thanksgiving, Jul eller annan festlighet.

Rulla till toppen