Den sorts kebab jag tycker mest om är det som kallas Dönerkebab, en sorts street food som har sitt ursprung i Turkiet. För att det ska bli bra, och någorlunda likt det man kan köpa i lokala grillen, behöver man vara noga med att pressa ut luften ur färsen så att färsen blir riktigt fast och utan luftbubblor. Effektivast är att nysta in färsen i gladpack och trycka ihop färsen till en fast rulle, att bara trycka med händerna blir svårt. Eftersom det tar ganska lång tid att göra hemma är det inte direkt fråga om att det är snabblagat, om du inte planerar lite först. Gör köttet ena dagen och frys in eller spara i kylen för att bara steka på så mycket som du behöver när du blir hungrig, så har du en kebab med bröd på under en kvart. Servera med kebabsås och grönsaker till!

Om du gör ditt eget kebabkött får du exakt den smak du vill ha.

Hemgjord kebab

Måltid: Huvudrätt
Kök: Turkiet
Tillagningstid 4 minuter
Portioner 6 port
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 1,5 kg nötfärs
  • 3 tsk spiskummin
  • 2 tsk rökt paprika el paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk svartpeppar

Instruktioner

  • Massera in kryddorna i färsen och forma färsen till en tjock rulle, 6-8 cm i diameter. Vira in den i gladpack och pressa ut alla luftbubblor ordentligt, detta kan ta lite tid.
  • Ta bort gladpacken och vira in färsen i ugnsfolie, minst två lager. Lämna ändarna öppna så att fettet kan rinna ut. Sätt på ugnen på 100°C.
  • Lägg folierulle på ett galler med en ugnsform under och ställ in rullen i 3 timmar. Stäng av ugnen och låt stå ytterligare 1 timma.
  • Ställ in köttet i kylen och låt det stå till dagen därpå.
  • Skär tunna skivor med en riktigt vass kniv och stek i het, torr panna.
  • Servera köttet i pitabröd som kebab med bröd eller på tallrik som kebabtallrik tillsammans med pommes frites, isbergssallad, gurka, fefferoni och kebabsås.