Honungsrostad frukostmüsli

Den nyinköpta torken har bokstavligen gått varm sedan vi skaffade den, eftersom vi ju måste testa vad man kan göra med den och när man torkar sådana mängder frukt som vi gjort faller det sig naturligt att göra müsli. Det är väldigt enkelt att göra sin egen müsli, när man väl skaffat sig de torkade frukterna. I vår müsli använde vi frukterna nedan delade i små, men inte jättesmå bitar och torkade i mattorken. Bitarna krymper ganska mycket när de torkar. För att ge grynen en rostad, krispig smak behöver de fuktas, tillföras lite fett och eventuellt något sött. Därefter rostar du dem mitt i ugnen tills de fått den doft och smak du önskar, blanda runt med jämna mellanrum så att allt blir rostat.

Ursprungsmüslin skapades av läkaren Maximilian Bircher-Benner på ett sanatorie i Schweiz och han kallade det helt enkelt för maten, ”d’Spys” på Schweizisk tyska. Originalreceptet, för den som vill prova, bestod av ett helt äpple med skal, kärnhus och allt, en matsked nötter, en matsked havregryn som blötlagts i 3 matskedar vatten minst 12 timmar, en matsked honung och grädde eller en matsked kondenserad mjölk samt saften från en halv citron. Havregrynen blandades med citronsaften och honungsgrädden eller den kondenserade mjölken varefter äpplet revs ned i sin helhet under omrörning. Så gjorde man för att hindra äppelköttet från att bli brunt och för att man skulle kunna servera blandningen så fräsch som möjligt.

Om du vill ha en sötare müsli kan du med fördel lägga till mer honung i vattnet innan rostning, eller tillsätta en halv deciliter råsocker i den torra blandningen.

Honungsrostad frukostmüsli

Måltid: Frukost
Kök: Schweiz
Tillagningstid 40 minuter
Portioner 750 g
Skriv ut receptet

Ingredienser

Torkad frukt

  • 3 st kiwi
  • 1 st banan
  • 1 st mango
  • 1 st äpple
  • 1 st päron

Grynblandning

  • 5 dl havregryn
  • 5 dl rågflingor
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrön
  • 2 dl vatten
  • 4 msk smör flytande
  • 2 msk honung

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Blanda kallt vatten, flytande smör och honung i en skål.
  • Blanda de torra varorna, utom den torkade frukten, i en separat skål. Häll vattenblandningen över och blanda väl.
  • Bred ut blandningen jämt i en plåt och sätt in mitt i ugnen. Rosta i 25-30 minuter, rör om med jämna mellanrum så det inte bränns vid.
  • Ta ut grynblandningen när du tycker den fått rätt nyans, den mörknar lite vid rostning. En mörkare grynblandning ger en tydligare rostad smak än en blekare. Låt svalna.
  • När gryn och frukt svalnat blandar du det i en stor skål och förvarar torrt.
  • Servera till yoghurt, fil eller mjölk, som frukost eller lätt kvällsmål.

Rulla till toppen