Att koka in frukt i sockerlag är en gammal konserveringsmetod. Nu för tiden, när det finns frukt att tillgå året runt, är det mer frågan om att inkokade päron är en god efterrätt än att vi behöver bevara frukten till de kalla vintermånaderna. Se också vårt recept på lingonpäron för fler alternativ! Tänk på att de olika päronsorterna blir klara olika fort. Anjoupäron blir färdiga mycket fortare än Conference, och även olika stora päron blir klara olika snabbt. Välj därför päron av ungefär samma storlek och samma sort när du ska göra egna inkokta päron.

Ingefära och citron ger den söta lagen karaktär.

Ingefärskokta päron

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 45 minuter
Portioner 4 st
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 4 st päron
  • 1 st vaniljstång
  • 5 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 3 cm ingefära färsk, riven
  • 1 st citron enbart skalet

Instruktioner

  • Skala päronen, behåll pinnen.
  • Koka upp vatten, socker, ingefära och citronskal i en kastrull.
  • Lägg i päronen och låt sjuda tills de är mjuka. Beroende på hur stora och mogna päronen är kan det ta allt från 10 minuter till 35. Prova med provnål, men stick inte genom kärnhuset för då känns det aldrig som att de är färdiga.
  • Ta upp päronen när de är mjuka och servera dem, eller lägg in dem i väl rengjorda glasburkar och häll över sockerlagen.