Ättiksyra och ättiksprit används sedan gammalt till inläggning av till exempel gurkor, rödbetor, tomater och pickles. Salt, socker och kryddor tillsätter man för smakens skull. Det är lätt att blanda ihop ättiksyra och ättiksprit, syran är dubbels så stark och behöver spädas mer. Låt inte ättikslag bli stående i kastrullen över natten då syran kan ge frätskador på metallen. Färdiga inläggningar bör av samma skäl förvaras i glasburkar eller stengods. Inläggningarna bör förvaras svalt.

Ätfärdiga efter ett dygn, passar perfekt till pytt i panna.
Ätfärdiga efter ett dygn, passar perfekt till pytt i panna.
Portioner Tillagningstid
2burkar 1timma
Portioner
2burkar
Tillagningstid
1timma
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: burkar
Ingredienser
Portioner: burkar
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skölj och koka rödbetorna. Spola dem i kallt vatten och gnid av skalet.
  2. Sila kokspadet om du tänker använda det. Koka upp vatten eller kokspad, kryddor, socker och ättika. Låt sjuda i 3-5 minuter.
  3. Skiva rödbetorna och lägg i burkarna. Häll över den kokheta lagen och stäng burkarna. Förvara svalt. Ätfärdigt inom ett dygn, hållbarhet upp till 12 månader.