Jag har letat efter det godaste receptet ganska länge, och kommit fram till att Mannerströms receptJansons frestelse är det godaste jag hittat. Instruktionerna, att inte skölja potatisen när den är skalad (annars försvinner stärkelsen som ska göra grädden krämig) och att steka löken innan man vänder ner den i potatisen, är mycket viktigt. Ostekt lök i gratänger ökar risken för att  grädden ska skära sig. En annan sak som gör eller förstör en Janson är ansjovisen.

Riktig ansjovis tillagad på skarpsill är en viktig råvara, och en ljuvlighet som är omistlig vid jul. Här utfärdas nu en varning, ja närmast ett förbud. Köp aldrig ansjoviskryddad sillfilé, det är oäkta vara.

/Leif Mannerström,  Mannerströms julkokbok

Kaviaren ska vara den orökta från Ejdern, Kalles är en styggelse som inte bör komma i närheten av din Janson. Jag håller för övrigt med den gode Mannerström om hans åsikter om bäst-före-datum, de flesta är hysteriska. Använd näsan istället!

Jansons frestelse
Janson, enligt Mannerström.
Jansons frestelse
Janson, enligt Mannerström.
Portioner Tillagningstid
6portioner 1timme
Portioner
6portioner
Tillagningstid
1timme
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: portioner
Ingredienser
Portioner: portioner
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra formen. Skala och strimla potatisen rakt ner i formen du ska använda. Skiva löken tunt.
  2. Fräs den skivade löken i smöret. Varva löken med potatisen och ansjovisen i formen. Spara eventuellt några filéer till dekoration.
  3. Blanda ut kaviaren i grädden. Salta, peppra och häll över grädden. Strö över ströbrödet.
  4. Grädda i 40-45 minuter, eventuellt längre om du använder tjockare potatisstavar, tills potatisen är mjuk och grädden krämig. Om färgen börjar bli för mörk innan potatisen är mjuk kan du täcka formen med ett ark folie sista minutrarna, så att den inte bränns.