Choklad och jordgubbar, det är svårt att hitta en kombination som är bättre. Jag är dessutom svag för cheesecake, och har länge planerat att göra en New York Cheesecake. Det blev inte det den här gången heller, men resultatet blev ingalunda sämre för det.

Cheesecake, en amerikansk klassiker som passar till i stort sett alla tillfällen.

Chokladcheesecake med jordgubbar

Måltid: Efterrätt
Kök: USA
Tillagningstid 1 timme 15 minuter
Portioner 8 portioner
Skriv ut receptet

Ingredienser

Skal

  • 12 st digestivekex
  • 80 g smör

Fyllning

  • 300 g färskost naturell, typ philadelphia
  • 397 g kondenserad mjölk sötad med chokladsmak
  • 4 st ägg
  • 175 g jordgubbar rensade, snoppade

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°. Krossa kexen i matberedare. Smält smöret och blanda med kex. Täck botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakpapper. För mer knäckig botten, blanda i 2 msk socker i kexsmulorna också.
  • Grädda kakbotten mitt i ugnen ca 8-10 min. Sänk ugnstemperaturen till 150°.
  • Rör färskosten mjuk med elvisp. Tillsätt den kondenserade mjölken. Om du inte har kondenserad mjölk med chokladsmak kan du smaksätta den själv med ett par matskedar kakao. Vispa i äggen, ett i taget.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 50 min. Låt kakan svalna i formen innan den lossas så går inte kanterna sönder lika mycket.
  • Garnera med jordgubbar och/eller hyvlad choklad. För att få jämna fina skivor kan du skära jordgubbarna med äggskäraren.