En klassiker på det svenska kafferepet är kanelbullen. Kanelbullen är en ganska ny företeelse, det dröjde faktiskt till 1950-talet innan kanelbullen blev allmängods.

Kanelbullar
Bullarna blir saftiga och fluffiga om degen får jäsa i lugn och ro. Ha inte för bråttom att kasta dig över degen och knåda, en god bulle behöver jäsa i lugn och ro i ett varmt och dragfritt kök.

Kanelbullar

Måltid: Fikabröd
Kök: Sverige
Tillagningstid 2 timmar
Portioner 40 bullar
Skriv ut receptet

Ingredienser

Bulldeg

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma stött
  • 800 g mjöl

Fyllning

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 smk kanel

Till pensling

  • 1 st ägg
  • 1 dl pärlsocker

Instruktioner

  • Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  • Smula ner jästen i en degskål. Häll över mjölken och rör om.
  • Klicka i matfettet, socker, salt och kardemumma.
  • Mät upp mjölet och tillsätt det. Spara lite till utbakningen.
  • Arbeta degen kraftigt, 5 minuter i matberedare eller 10 minuter för hand. Den ska kännas smidig.
  • Låt degen jäsa till sin dubbla storlek övertäckt i degbunken. Det tar cirka 30 minuter, ibland lite längre.
  • Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  • Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut den över kakorna. Rulla ihop till en rulle.
  • Dela varje rulle i 10 delar och lägg i bullformar. Låt jäsa igen, minst 40 minuter under bakhandduk. Sätt på ugnen på 225 grader.
  • Pensla bullarna med ägget och strö över pärlsockret. Grädda bullarna i 5-10 minuter, beroende på bullarnas storlek. De ska vara vackert gyllenbruna när du tar ut dem.