Ketchup

Det är inte särskilt svårt att göra egen ketchup, det enda man behöver gott om är tomater. Sedan är det bara fantasin som sätter gränser. Tänk på att hemgjord ketchup saknar konserveringmedel och bör förvaras kallt. Den står sig lite drygt en vecka, något mer om man förvarar den rätt. Använd smak- och luktsinnet för att avgöra om den fortfarande är fräsch.

Ketchup
Svartpeppar är en viktig krydda i min ketchup.
Ketchup
Svartpeppar är en viktig krydda i min ketchup.
Portioner Tillagningstid
1kg 60min
Portioner
1kg
Tillagningstid
60min
Utskrift
Print Recipe
Ingredienser
Portioner: kg
Ingredienser
Portioner: kg
Utskrift
Print Recipe
Instruktioner
  1. Skålla och skala tomaterna: koka upp vatten i en kastrull. Lägg i tomaterna i det kokande vattnet och ta upp dem när skalet spricker. Skala och hacka tomaterna grovt.
  2. Hacka lök och vitlök. Lägg svartpeppar, nejlikor och fänkålsfrön i en tekula och lägg ner den tillsammans med alla andra ingredienser i en kastrull med tjock botten. Låt sjuda på ganska lång värme.
  3. Rör om då och då, det kommer att ta minst en halvtimma att sjuda blandningen till något som liknar ketchup om du använder färska, saftiga tomater. Ta upp lagerbladen och tekulan när blandningen kokat klart.
  4. Mixa blandningen väl med stavmixer eller i matberedare. Om den fortfarande är för vattning, häll tillbaka den i kastrullen och låt den sjuda sakta en stund till.
  5. Om du vill ha en len ketchup, som den man köper, måste du sila den t ex genom silduk eller en finmaskig sil. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara kallt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.