Läcker och mäktig chokladtårta utan tillsatt socker som blir sympatiskt kladdig i mitten och lite som en mjuk kaka i kanterna. Två saker är viktiga: var noga med att inte få för hög temperatur när du smälter chokladen och var noga med gräddningstiden. Kakan ska kännas lös när du tar ut den ur ugnen, den stelnar när den svalnar.

kladdkaka
Kladdkakans smak kan varieras med chokladsort. Jag föredrar en riktigt mörk, nästan bitter choklad som sätter sin prägel på kakan, men en mindre mörk choklad passar bättre om man vill ha en sötare kladdkaka. Välj ekologiska aprikoser, både för färgen och smakens skull.

Kladdkaka med gojs

Måltid: Efterrätt
Kök: Sverige
Tillagningstid 1 timme 25 minuter
Portioner 10 bitar
Skriv ut receptet

Ingredienser

  • 2 msk snabbkaffe pulver
  • 300 g mörk choklad >70% kakao
  • 1 dl kokosflingor
  • 6 st ägg
  • 1,5 dl aprikoser torkade
  • 0,5 dl vatten

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°. Smörj en rund tårtform med ca 20 cm diameter och ”bröa” med kokosflingorna.
  • Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt så länge.
  • Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det. Smält chokladen. Blanda ner kaffet i chokladen. Klipp aprikoserna i bitar.
  • Rör ner choklad-smeten i gulorna tillsammans med aprikoserna. Smeten ska vara tjock och blank. Vänd sedan ner smeten i äggvitorna och blanda väl.
  • Häll i den smorda formen och baka i 10 minuter på nedersta falsen i ugnen. Om du har mycket aprikoser i smeten kan du behöva grädda kakan 1 minut extra.
  • Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl minst en timme. Stjälp upp kakan före servering och bjud på vispad grädde och färska bär till.

Anteckning

Energifördelning (en portion):
Fett: 17 gram
Protein: 8 gram
Kolhydrater: 19 gram
Kcalorier: 267 / portion